Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/falsing-design.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/falsing-design.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571

Sådan børster du bedst

Generelle børsteregler

Der findes nogle generelle råd, når det kommer til tandbørstning, som gælder for de fleste tænder. Først og fremmest er det oftest mest hensigtsmæssigt at benytte en blød tandbørste når man børster tænder, hvilket helst skal ske to gange dagligt, morgen og aften. En blød tandbørste skader nemlig ikke tandens emalje, og irriterer ikke tandkødet, så det trækker sig op mod gummen. Det er især vigtigt at passe godt på sit tandkød, da det aldrig kan ’vokse tilbage’ igen, når det først har trukket sig. Når tandkødet trækker sig, er der stor risiko for, at man vil føle isninger i de blottede tandhalse, og det er svært at lave om på igen.

Når man børster, skal man aldrig børste på tværs af tænderne, men derimod i en cirkulær bevægelse. Man skal være omhyggelig med at børste de tre tandflader, dvs. inderflade, tyggeflade og yderflade. Ved tandbørstning er det også en god ide at være opmærksom på tandkødet. Har man ondt i tandkødet eller decideret tandkødsbetændelse kan man forsigtigt børste i cirkulære bevægelser på selve tandkødet for at stimulere blodcirkulationen og dermed hjælpe tandkødet med at hele sige selv. Caries ses oftest i de allerbagerste kindtænder, da det kan være svært at få en tandbørste godt rundt i kanterne helt inde ved kinden. Her kan man med fordel rense sine tænder helt oppe ved tandkødet ved hjælp af tandtråd og dentalstiks.

Tandbørsteteknik

Tandtråd

Det kan være svært at rense imellem sine tænder ved tandbørstning alene, ligesom tandbørstning ikke kan fjerne alle bakterier og plak. Derfor anbefales det at man bruger tandtråd en gang om dagen, og helst om aftenen, da tænderne nemmere ophober bakterier i løbet af natten, hvor de hverken bliver udsat for mad eller drikke. Tandtråd er en vigtig del af at vedligeholde din munds hygiejne, og kommer i et stort udvalg, så det er muligt for alle at finde en type tandtråd, som fungerer godt for dem. Finder du det svært at bruge tandtråd, eller sidder tandtråden konsekvent fast i dine tænder, er det nødvendigt at kontakte en tandlæge. Der findes et stort udvalg af tandlæger i Københavnsområdet som kan vejlede dig i en god tandtrådsrutine, der er uundværlig, hvis du gerne vil passe godt på dine tænder.

Dentalstiks

Finder du det meget besværligt eller ubehageligt at bruge tandtråd kan du med fordel benytte dentalstiks i stedet. Dentalstiks er små tandstikker med bittesmå børster på, som kan rense dine tænder for bakterier og plak i mellemrummene, hor tandbørsten ikke kan nå. De fås i flere forskellige størrelser og er oftest produceret af gummi og plastik, men fås også som børster.

Elektriske tandbørster

Ifølge forskningen renser elektriske tandbørste kun tænderne marginalt bedre end manuelle tandbørster. De kan dog være en fordel for børn og ældre mennesker, da teknikken ved elektriske tandbørster er mindre invasive end ved manuelle tandbørster. Den vigtigste faktor ligger stadig i børstehovedets hårdhedsgrad, og ved elektriske tandbørster gælder det, som for de manuelle, at man benytter et blødt børstehoved.

Smilklinikken
Nygade 7
1164 København K